Nieuwigheden in het bibliotheeksysteem

[2021.03.04]
Zoals al de meerderheid van de Vlaamse bibliotheken zijn we overgestapt op een nieuw, eengemaakt bibliotheeksysteem. De catalogus op / en de bibliotheekwebsite veranderen niet. Wel brengt het nieuwe systeem ook nieuwe mogelijkheden voor u als gebruiker van de bib.

Netwerkpasje

Pasje en lidmaatschap

• De geldigheid van je lidmaatschap verlengen gebeurt voortaan bij voorkeur aan de balie met je identiteitskaart. Dan zal je voortaan zelfs die identiteitskaart kunnen gebruiken om te lenen! (Wil je meteen van die mogelijkheid gebruikmaken, laat dat dan even weten bij je volgende bezoek). Dat is makkelijk als je je pasje bent vergeten – maar toch iets omslachtiger: een pasje scan je contactloos, de eID moet je in een leestoestel steken.
  • Lidgeld zal meteen moeten worden betaald. Zolang dat niet is gebeurd, zal er ook niets kunnen worden geleend.
  • Voor inwoners van onze gemeente blijft het lidgeld 2,50 euro. Als lid van onze bib kan je kosteloos gebruik maken van andere bibliotheken van het Slim Netwerk: daar hoef je niet nog eens lidgeld te betalen.
  • Omgekeerd: wie lid is in een andere bib van het netwerk mag ook in onze bib lenen.
  • Wie nog geen lid is in een bib van het netwerk betaalt 5 euro lidmaatschap. Daarmee kan je lenen in alle bibliotheken van het netwerk.
  • Je pasje blijft bruikbaar in alle bibliotheken waar je er nu mee terecht kon. Is de geldigheid verstreken, kan je die verlengen waar je wil: je lidmaatschap zal geldig zijn in alle bibliotheken binnen het netwerk.
  • Hoewel één gezamenlijk bibliotheeksysteem net moest leiden tot meer samenwerking, treedt Bib Leuven niét toe tot dit netwerk. Een geldig lidmaatschap in onze bib zal dus NIET meer geldig zijn in Leuven: je zal ook daar lidgeld moeten betalen als je daar wil lenen (wat tot voor kort niet het geval was): 6 euro.

Lenen, inleveren, verlengen, reserveren

• De regel blijft nog steeds: 5 exemplaren per 'soort' materiaal: 5 prentenboeken, 5 strips, 5 tijdschriften, 5 dvd's,...
  • Maar voortaan kan je niet 'slechts' 5 boeken lezen, maar 5 romans én 5 informatieve boeken (zowel in de jeugdafdeling als voor volwassenen).
  • Je kan maximaal 20 titels tegelijk lenen - dit aantal geldt voortaan voor de borre én Korbeek-Lo samen
  • In onze beide bibliotheken is het nu ook mogelijk en toegestaan om boeken van de borre in Korbeek-Lo in te leveren, of omgekeerd: zowel in de inleverboxen als aan de inleverbalie. (Maar niet: boeken van andere gemeentes!)
  • De uitleentermijn verlengen kan je vanaf nu zelfs als die al verstreken is. Uiteraard wordt dan wel boete aangerekend voor de dagen te laat. Verlengen blijft onmogelijk als dat al tweemaal is gebeurd, als iets door een andere lener is gereserveerd, of als het al véél te laat is.
  • Ook kan je voortaan boeken uit een van onze beide bibliotheken reserveren en laten overkomen van de ene naar de andere: je kan zelf je ophaalplaats aanduiden bij reservering.

Zelfscan & betalen

• Aan de zelfscan in de borre zie je bij het inleveren meteen of je te laat was, en hoeveel het je kost.
  • Aan de betaalautomaat in de borre kan je desnoods ook je eID gebruiken om je schuld op te vragen. (Betalen gebeurt er cash).
  • Zoals gezegd moet lidgeld voortaan meteen worden betaald.
  • Het zal ook niet meer mogelijk zijn om een schuld eindeloos te laten openstaan: een pasje met een openstaande schuld wordt na 60 dagen automatisch geblokkeerd.
    Dat gebeurt ook meteen bij een schuld vanaf 10 euro.